2009. április 5., vasárnap

Spartacus ebédje - Szabadság Kávéház

A Disznófejű nagyúr itt zabált


A Szabadság Kávéházban az a jó, hogy újra itt van nekünk, s nem is akármilyen minőségben. A Szabadság Kávéház egy igazi, békebeli kávéház képét mutatja. A belépő azon sem lepődne meg, ha az egyik asztalnál Ady írná lendületesen valamelyik új versét mondjuk a Harc a nagyúrral-t, miközben arrébb éppen Krúdy tárgyalna a hosszú kötényt viselő, felettébb elegáns pincérrel arról, hogy mit ajánl inkább, egy rókagomba-spárga levest vargányagombás buktával (950 HUF) vagy inkább az előételek közül a libamájjal, füstölt marhanyelv terrinét almás-tormás panna cottával (2.650 HUF-ért, kizárólag honoráriumfizetés másnapján.) De Krúdy nincs itt, ma talán a Bucsinszkyba vagy a Japánba ment, Adyt inkább a Három Hollóban tűnhet fel, mert csak az izléses étlap csinos kultúrtörténeti összefoglalójában tűnik fel a hajdani költő, aki előszeretettel járt ide.

Ma inkább lézengő turisták, bankficsúrok, komoly üzletemberek és ráérő úriasszonyok üldögélnek az étteremrészben. Nyilván a city béli lokalizáció az oka, hogy a kávéházakhoz amúgy méltatlan időpontban, este tízkor zárnak.

De – és ezt írjuk a javára egy effajta kényes-fényes helynek, azt sem nézik ki, aki csak egy csésze kávé mellett elüldögél, mondjuk a karzaton, miközben azon elmélkedik, hogy milyen szépen is be lehet rendezni, némi jó ízléssel és rengeteg pénzzel egy igazi kávéházat. Olyat, mint ez. Ahol már reggelit is kaphatunk, az ebéd és a vacsora természetes- lehet kibámulni a földig érő ablakokon, ki a Batthyányi örökmécsesre, a hot-dogot falatozó, unatkozó taxisofőrökre. És közben kellemesen elandalodni azon, hogy mégiscsak van fejlődés. Bár az annalesek tudják, hogy itt 1902 óta működik kávéház, Szabadság néven. Mégis, az én emlékeimben ez egy Spartacus névre hallgató, igen közepes pizzázó volt legutóbb. Ahová persze be lehetett menni, de akkor sem történt nagy baj, ha valaki kint maradt.

De vissza a jóba. A kakasleves csirkemájgaluskával, benne főtt zöldségekkel (950 HUF) talán még a nagy utazó, Szinbád elismerését is elnyerné, ahogy a báránygerinc portói málnamártással, édesburgonya krokettel körítve (4.590 HUF) is olyan, amely gyors választ ad arra a régi filozófiai problémára, hogy van-e az életnek értelme.

Amúgy – bár hosszan sorolhatnánk az ínyencségeket és kölünlegességeket, azt se felejtsük el lejegyezni, hogy napi menü is van ám, ottjártunkkor tejfölös karfiolleves, töltött dagadó, petrezselmymes burgonyával és gyümölcsrízs (1.490 HUF), ami azért mégiscsak jóval barátibb.

Üdvözöljük tehát a feltámadt Szabadság kávéházat, s ha ilyen marad, akkor mindig büszkék leszünk rá. Ha az abszolút jó öt szakáscsapka, akkor azt mind odaítéljük neki.


Szabadság Kávéház és Étterem, Budapest, Aulich u. 8. (Batthyány örökmécsesnél)

6 megjegyzés:

  1. Csodálatos a hely!
    Mindenkinek ajánlom!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg kipróbálásra érdemes

    VálaszTörlés
  3. Tényleg pazar jó hely!Csodás környezetben,finom ételek,nívós,barátságos kiszolgálás!

    VálaszTörlés
  4. Kár az asztalokért, megérdemelte volna a hely a márványasztalokat, remélem a tulaj ezt olvassa...

    VálaszTörlés
  5. Ez a hely egy KRITIKÁN aluli Csöcselék! Arra sem Érdemes, hogy többet írjak róla...

    VálaszTörlés