2009. április 22., szerda

Úgy, mint otthon – Comme chez soi


Jót s jól, nem is olcsón

A Comme chez soiban az a jó, hogy egyáltalán nem olyan, mint otthon. Mert nálunk otthon közel sincs ennyi tengeri herkentyű, meg ennyi finom francia pezsgő, még méretes bélszín is ritkán fordul elő. És pincér sem kedveskedik nekünk, leszednünk is maguknak kell – otthon.

De nem itt a Comme Chez Soi-ban (Úgy, mint otthon).

Aprócska hely a budapesti belváros szívében. Néhány egymáshoz préselt asztal, egy úgynevezett látványkonya – talán nem is férne el máshol. Párizsban vagy éppen Brüsszelben sok ilyenbe akadhat az ember, de ugye ez nem Párizs.

Itt az ember egészen boldog, hogy kedvesen köszönnek neki, úgy bánnak vele, mint egy vendéggel – az asztalához kísérik. S míg meghallgatjuk az ajánlatot és azon mélázunk, hogy melyik is jöjjön – mert igazi vendégjáró előbb kérdezi ki a főurat a dolgok mibenléte felől és legfeljebb csak utána kukkant bele az étlapba – már landol is az asztalunkon valami mennyei libazsír, hozzá, foszlós, puha kenyér és persze egy kevés egészen puhára sütött libasonka, (0 HUF, a ház ajándéka), hogy megalapozza a gyomort a továbbiakhoz.

Emlékeinkben él itt egy korábbi brutális méretű marhasteak zöldbors mártással esetleg gorgonzolával (4.500 HUF) , ami után fél éjszaka csak forgolódunk és bikákkal álmodtunk.

Evezzünk nyugalmasabb vizekre.

Egy minestrone (750 HUF) már felkészít arra, hogy itt nagyobb földi örömök is következhetnek majd. Kell az ilyesmi a nemzeti önbecsüléshez – hogy a pesti olasz-francia-belga konyhát vivő étterem, megmutassa, áll Pest, él magyar még.

Aztán most egy nyelvhal következik, citromosan. Bár fokhagymásat is kérhetnénk, de gondolván embertársainkra most ezt nem tesszük. Hozzá „házi krumplipüré” (Miért milyen van még?) Omlós és friss és könnyű. Ilyesmi kell most nekünk. Persze nyomhatnánk egy spagettit gombával és libamájszeletekkel (4.200 HUF) vagy éppen egy escalope bolognese-t (3.900HUF), vagyis borjú szeleteket sonkával, mozzarellával, rásütött sajttal, fettucinivel szervírozva. De valamit hagyjuk legközelebbre is.

Levezetésként apró belga csokikat kapunk, amelyeket a csokikedvelők – különösen a narancsosat – hangosan megdicsérnek. Be is jön a trükk. Távoztában még kapunk egy egész zacskónyi csokit ajándékba.

Jót – nagyon jót - enni, érdemes idejönni. Ha nem is a legolcsóbb helyek közé tartozik.

Comme chez Soi, Budapest, V. Aranykéz utca 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése