2009. május 14., csütörtök

A legenda tovább él - Wichmann kocsma, Budapest


Harc a rombolás szellemével

A Wichmann egy legenda. Nemcsak a kilencszeres világbajnok kenusról beszélek, hanem a nevét viselő, általa üzemeltetett kocsmáról. A „kocsma” kifejezés korántsem sértés ám. Hanem a legnemesebb rang talán a vendéglátás történetében. Már, ha jól adják a kocsmát.
A Wichmann, amely a múlt század nyolcvanas éveinek második felében még Szent Jupátként kezdte azért maradt legendássá, mert szinte semmit sem változott. Talán még ki sem festettek az elmúlt évtizedekben. Minek az.
Ez a hely még akkor jött létre, amikor még nem volt Ráckert, meg Szimpla, meg Romkert, talán még az Almássy téri pincébe bújt Nincs pardon sem létezett. Már megalakításakor egyszerűségével, kiszámítható romantikusságával hódított, amely megmaradt azóta is.
Egy fix pont a rohanó világban. Este hatkor nyit, itt a Kazinczy utca sarkán, ahol a még szabadlábon lévő ingatlanspekulánsok félelmetes sebességgel rombolják szerteszét a város egyik legizgalmasabb részét. A régi - bár kétségtelenül lelakott, tönkretett, de még így is méltóságteljes épületek közé sorra húzzák fel az egyenvacakokat. Az egyenvacakokban meg egyenvacak vendéglők és kávézók nyílnak. Az, hogy nyílnak nagyon helyes. De hogy miért minden belsőépítész nagyjából ugyanazt tudja a városban, arra nincs magyarázat.
Na és a Wichmann ezekkel is dacol. Ebben a fekvő hasáb alakú kis épületben – maga is torzónak tűnik - egy régi, aj be szép kor maradványa. E helyütt nyomták 1836-ban az első magyar kártyát – már ez is finom. Bent kellemes, örök kocsmaszag fogad, amely az alkohol, a füst és az emberi izzadság keverékéből alkot elpusztíthatatlan elegyet.
Jobbra előre egy söntés. A másik oldalon hosszan gyalulatlan faasztalok, körbe egyszerű székecskék. A falon képek, köztük a névadó, kenujával.
Egy fröccs 120 HUF, a jobbikat kérem természetesen, az ember adjon magára. Egy Hubi 250, a nagyobbik 350 HUF. A legenda szerint kiváló itt a bécsis zsömle, az erős gyomrúaknak.
Nemritkán maga a névadó is feltűnik, és odaülöget kedves vendégei asztalához kvaterkázni egy kicsit. Igazi, békebeli kocsmahangulat. De kár, ha kilépsz az ajtón a rombolás szelleme ragad megint nyakon.
Wichmann kocsma, Budapest, VII. Kazinczy utca 55.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Szinbád Csoport,

    Ez nagyon szépen meg lett írva, grat!:)

    Healer

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! igen voltam a kocsmaba eltem ott egy kis ideig nagyon jo volt ott. http://www.youtube.com/watch?v=RwnOM9ogYEE

    VálaszTörlés