2009. május 21., csütörtök

Kultúra és alkohol - Kópia Kávéház


Cim a noteszban
A Kópia Kávéház (és galéria) egy igazán kedélyes hely a Terézváros mélyén. Ez a Terézváros majdnem ugyanaz – sóhajtott fel a Zichy Jenő utcán befelé baktatva a nagy Szindbád – amelyben még maga Ady Bandi járt kocsmázni. Méghozzá igen szorgalmasan rótta ezeket az utcákat, látogatta az örömtanyákat vagy húzódott be ivócimboráival valamelyik tisztes ivóba, mint mondjuk a Három Hollóba, hol egy időben afféle dolgozószobát is fenntartott magának. Szindbádunknak az is rémli, hogy egy vidám hajnalon az egyik operaházi szfinx megmakacsolta magát és levetette hátáról a költőt, aki éppen nem volt színjózan. Pedig, nem is biztos, hogy a Három Hollóban aznap kedvezményes napot tartottak, mint ottjártunkkor onnan egy macskairamodásnyira a Kópia nevű helyen.
Minden feles (Unicum, Hubi, pálesz, viszki és a többi ) 350 HUF hetente két alkalommal, kedden és csütörtökön.
Ó hány költő, balettáncos vagy éppen kőfaragó zuhan le e napokon megint a Szfinxekről ? – mélázott a nagy hajós, miközben a keskeny lépcsőkön baktatott lefelé a Kópiába.
Színes berendezés, szívélyes fogadtatás, na és a falakon izgalmas képek, merthogy ez galéria is ám. Esetünkben Urbán Ádám fotói, ezeken többek között a költő Faludy György ifjú és nemis teljesen felöltözött neje társaságában.
Oldalt egy lelkes csapat csocsózik. Innen válik ki egy úr és kedélyesen kérdi, mit is innák. No, nem a vendégek segítik ki egymást efféle módon, hanem derék kocsmárosunk vesz részt emígyen a népszórakoztatásban.
Felesekről esett szó, a fröccsök normálisak, a sörök elfogadhatóak.
Nagy fotelek, amelyekben el lehet mélyedni, beszélgetni, iszogatni, fontos szakmai megbeszéléseket tartani, talán még dolgozni is.
Társasjátékot, kártyát nem kell vinnünk, kapunk a helyszínen.
Mi következik mindebből: hogy ez egy olyan hely, amelyet felvehetünk bátran a listánkra, ha egy törzskocsmára vágyunk. (Ami a „kávéház” titulust illeti persze túlzás. A kávéháznak nagy portáljai, sok terme stb van. Ez meg egy pincehelyiség mindössze.)
- Kultúra és alkohol – bólogatott azért bölcsen Szindbádunk, miközben kifelé ballagva a lent maradó csinos leányokat mustrálta – ez az amire szükségünk van. És kicsiny zsebnoteszába véste a Kópia címét:
Kópia Kávéház (és galéria), Budapest VI. Zichy Jenő utca 4.
(Vigyázat, július 21-től két-három hétig zárva lesz)

1 megjegyzés: