2011. január 9., vasárnap

Egy nagyszerű menü déltájt - Maligán borétterem

Csoda az első részben

Minden bizonnyal igazságtalan a Maligán borvendéglőt pusztán egyetlenegy ebédidőben elfogyasztott menü alapján megítélni, de mit tegyünk, déltájt faltunk ott.

Egykoron Litauszki Zsolt, a jeles séf, virágoztatta föl ezt a helyet. Bennfentes információk szerint mostanában a várbéli 21 nevű intézményben lelhető fel a főszakács. De mi maradjunk csak itt Óbudán.

A Maligán Borvendéglő tényleg szerényen húzódik meg a Kolossy piac tőszomszédságában. Szinte véletlenül vesszük észre a tábláját. Némi bátorságot összeszedve, leereszkedünk a meredek lépcsőn. Bátorság meg azért kell, mert kicsit elhagyatottnak tűnik az intézmény. Lent valamivel barátságosabb kép fogad, de valahogy az egésznek mégis olyan a hangulata, mint egy szakszervezeti üdülő ebédlőjének, turnusváltás idején. Sebaj.

Borvendéglő ide-oda, munkaidőben vagyunk vagy mifene, bizony mondom, nem iszunk.

Hanem a menüt kérjük, amely variálható. Egy egyszerű csirkeragulevest kérünk tőkegombával, de elgondolkozunk egy rukkola salátán is, kéksajttal és persze körtével dióval ízesítve.

Amikor perceken belül megérkezik a leves, már tudjuk, hogy jól választottunk. Mi itt nem egy 1,250 HUF –os menű első fogását kaptuk, hanem egy fejedelmi ebéd nagyszerű tartozékát. Az, hogy vártnál jobb, nem mond semmit. Mert ez pompás. Sűrű, kellemes, és nem sajnáltak belőle sem csirkét, sem gombát. A sajnálat tárgya az az, amikor egyszer csak az üres tányér alján koppan a kanál.

A második menet egy zöldborsós rizottó csirkemellel. Magasan van a léc. Az izgalom a tetőfokán, amikor mintegy harminc másodperccel a leves sorsának beteljesedése után megérkezik. Nos, ez is ízletes, alapos, kellemes fűszerezésű. Ha nem is csoda, de hát miért kellene egy egyszerű ebédre bekapott menü minden fogásának magának a csodának lennie?

Őszintén szólva, azzal kelünk fel az asztaltól, hogy 1., ide máskor is beugrunk ebédelni. 2., el kell ide jönni egyszer, tán valami estén, és alaposabban megvizsgálni a borkínálatával együtt.

Maligán borétterem, Budapest, III. Lajos utca 38, a Kolossy piac mellett

1 megjegyzés:

  1. Szép a lelkes bemutatás, de ha csak egyféle menű van, bajba is kerülhet az odalátogató. Létezik olyan, aki pl. nem eszik rízst. Ha már ott van, rendeljen A la carte? Vagy menjen át máshová a környéken?

    VálaszTörlés