2010. december 16., csütörtök

Az utolsó évszak - Four Season

Mindig jobbra számítunk

A gyönyörű Four Season hotel vendéglőjébe, a Gresham kávéházba vezetett utolsó utunk.

Szó se róla, a főváros egyik legszebb épülete, nagyszerűen rendbehozva a szecessziós palota, amelyet többek között Róth Miksa kitűnő üvegei díszítenek.

Az pedig kifejezetten kellemes érzés, amint a nagy üvegportál mögött üldögélünk, Butler féle bort kortyolunk és nézzük, amint a Lánchidat lassan belepi a hó.

A Gresham kávéház konyhájáról általában ájult tisztelettel szokás beszélni. Mindenesetre az, hogy a Páva névre hallgató étterem itt az épületben nem bírta sokáig, árulkodó. Vagy túl drága, vagy nem is olyan jó, vagy mit tudjuk mi. (Kiváló kolleganőm szerint, egyszer őt kiküldték, mert túl rövidnek találták a shortját. Namost, hosszú shortot még nem láttunk, másrészt a kolleganőnek ötcsillagos a lába, éppen úgy, ahogy állítólag ez a hely is 5 #-os)

De vágjunk bele. Levesnek egy csirkehúslevest zöldségekkel és cérnametélttel (2300 HUF) választunk. A mű hamar meg is érkezik egy jókora edényben. Az íze tisztes, semmilyen. Nem rossz. Egyáltalán nem. Csak olyan jellegtelen. Miközben itt valami csodára várunk. Lehet, mi követtük persze el a hibát, hogy nem egy gulyáslevest (2600 HUF) választottunk. Hiszen jó barátunk, Szindbád sokszor megmondta, egy vendéglő valódi minőségét a gulyáson lehet lemérni. Ott dől el minden, ami fontos. Hát, nekünk most ez is kimaradt.

Aztán rövid tanakodás után – megfordul a fejünkben egy csirkepaprikás galuskával és uborkasalátával (4700 HUF) éppúgy, mint egy spaghetti „Norma”módra friss paradicsommártással, padlizsánnal és bivaly mozzarellával (3400 HUF), -, de aztán a grillhúsok szekcióban felfedezzük örök kedvencünket, a lazacot (4 700 HUF) és választunk hozzá zöldspárgát. Ha panaszkodnánk rá, hát vessenek minket a medvék elé. Olyan lazac ez, mint mindenütt a művelt világban, ahol képesek megsütni egy jó lazacot. Miért, mit vártunk volna?

De kilátás tényleg felejthetetlen, az épület még mindig gyönyörű.

A kiszolgálás természetesen profi, bár a kabátok felakasztása, vagy az előre lefoglalt asztal kiválasztása okoz némi izgalmat a személyzet körében. Ahogy, amikor viszkit kérünk is, úgy tesznek, mintha még ilyet itt sose tett volna senki Azért, ha itt a gazdag nagybácsi, vitessék el magukat ide.

Gresham Kávéház, Four Season hotel, Budapest, Roosevelt tér 5-6

1 megjegyzés:

  1. A Four Seasons Gresham Budapest egyik ékköve! Mindenkinek látni kell!

    VálaszTörlés