2009. október 20., kedd

A maceszgombóc emléke

A Carmelben az a jó, hogy mi még emlékszünk azokra az időkre, amikor ez méltán volt közkedvelt helyünk, a jó Szántó György úr vezénylete alatt. Ha kicsit túlozni akarnék, de csak kicsit, hozzátehetném, akószám fogyott itt a szilvapálinka, az a mélybarna, egészségesen sűrű ital, amely oly jó gyomrot csinál például a sóletnek vagy a töltött libanyaknak.

Csakhogy mostanában „glatt kóser” pecsétet kapott ez a vendéglő, ettől az árak csúnya mód megemelkedtek és érezhetően, elsősorban turistákra szakosodott azóta az intézmény. (Glatt kóser itt annyit tesz, hogy megfelel a rigorózusan szigorú kósersági előírásoknak és felügyelőknek.)

Egy szép napon azért, összeszedve bátorságunkat és megtakarított zsebpénzecskénket, csak beódalogtunk egy próbát tenni.

A tapasztalásokról: Pincérünk, kedves, rutinos róka, aki a maceszgombóc leves (1.200 HUF) után megkérdi milyen volt. Na – feleljük – nagyjából rendben, csak éppen nem volt elég meleg.

E közlésre kicsit csóválja a fejét, de nagyjából ezzel elintézett az ügy. Pedig, azt hozzá sem tettük, hogy a kis csészényi maceszgombóc leves, csak a régi emlékek miatt sorolható a közepes kategóriába. Valójában inkább jellegtelen, na nem rossz, csak nem egy költemény, amit elvárnánk itt. Átlagos

A fokhagymás, sült pisztráng (4.000 HUF) hozza a kötelezőt, de azért vissza csak ezért nem jönnénk ide. A borjúpörkölt galuskával (4.800 HUF) valószínűleg rendben lenne, ha nem az árához viszonyítanánk. De mi máshoz?

Akkor már talán inkább legközelebb, ha újra kóser vendéget kell ebédeltetnünk Budapesten, a katalán borjúsültet grillzöldséggel, füstölt hússal, gombával, gyöngyhagymával ( 6.000 HUF) próbáljuk ki, márcsak a romantikus hangzása miatt.

A sóletet füstölt hússal, kuglival (3.800 HUF) ezúttal kihagyjuk ki, de e tárgyban a közelmúltból akad elfogadható emlékünk.

A végén persze flódni (1.300 HUF) - ez kétségtelenül rendben van.

Ami meg az egészet egyben illeti, hát igen. Valószínűleg így jár az a hely, amely turistáktra szakosodik. Nincs rá panasz, szépen felújított, jó kiszolgálás, nagy és változatos étlap. Csak éppen a Kazinczy utca jó öreg szelleme veszett ki innen.

Carmel, Budapest, VII. Kazinczy utca 31

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése