2009. október 23., péntek

Bonfini a miénk

Kerti mulatság


A Bonfini kertben az a jó, hogy finoman főznek, kedves a kiszolgálás és szép időben a kert tényleg kitűnő elüldögélni (vacak időben bent sem rossz azért), ott a budai vár alatt, ahol a környék egyébként leginkább buta turisták bepalizására alkalmas üzemegységekkel van tele.

A nemrégiben nyílt Bonfini viszont bátran ajánlható, nem is megfizethetetlen, bár a jóért azért bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, és a kezdeti bizonytalankodás után a konyha is kitesz magáért.

Van egységáras reggeli – az étterem fölött egy szálloda – be jó lenne egyszer ezt is kipróbálni, urasan, kényelmesen. De most merüljünk el egy vacsorában. Indításként egy marinált lazac kecskesajttal (1.950HUF) kétségkívül felkorbácsolja a vágyakat. Különösen a kecskesajt jó, ahogy elolvad az ember szájában. Közben megérkezik hozzá egy barikolt Tűzkő chardonnay – nemcsak egész butéliával, hanem pohárnyit is lehet kérni, ami igazán udvarias dolog.

Aztán a jól megérdemelt vargánya-krém leves rikottával töltött bresaolával, gomba chipsszel (1.350 HUF). Szépen tálalt, kedvesen kihozott, gyorsan kikanalazott.

És most útelágazáshoz érkeztünk. Ismerek olyat, aki ilyenkor a borjú kotlett zsályás vajjal, sáfrányos rizottóval (3.450 HUF) irányba mozdul el. És nem szokta megbánni. Első pillantásra az adagok nem óriásiak, nem az a tányérról lelógó fajta, hanem az a decens ny-európai. Az első falatok után bánja ezt az ember, mert az ízek jól eltaláltak, az alapanyagok is tisztesek, szóval tartson csak sokáig e kéj. De a végefelé kiderül, jól fogunk ezzel lakni.

A másik irány természetesen a halaké. Kipróbálásra került már a tengeri sügér salátával, salsa verdével (2.850 HUF), átsütött, izgalmas és viszonylag ritka mifelénk. Vagy versenytársa a nyelvhal filé sáfrányos mustáros prosseccoban (2.850 HUF). Pazar.

A pincérek a második alkalommal már törzsvendégnek kijáró tisztelettel fogadnak, néhanapján diszkrét gitárzene szól. Még egy kis sajátosabb hang, egy kis egyénibb hangulat és a legjobbak közé kerülhet a hely. Drukkolunk neki.

Bonfini kert és étterem

Budapest I., Lovas út 41, a budai vár alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése