2009. október 23., péntek

Egy falat Spanyolország

Tapasozós csapatok, előre!
A Pata Negraban az a jó, hogy felettébb kalandos egy hely. Kalandos odajutnia a pesti Kálvin téri metróépítés végeérhetelen buckáin keresztül. És kalandos enni is, mert pl. emelje fel a kezét, aki habozás nélkül rávágja, mi is az a champińones a las finas hierbas (eláruljuk persze: vaslapon sült gomba, fokhagymával és zöldfűszerekkel).

A tapas, magyarul tán a falatka még a dolgot legjobban leíró kifejezés, népszerű kocsmai, vendéglői műfaj Spanyolországban. Miközben az ember mindenféle jókat iszogat és kvaterkázik közben, csak megkíván valami harapnivalót is. Ekkor következnek ezek a kis adagú, nagyon sokféle csodák. Kolbászkák, halak, sajtok, kagylók, babok és a többi, hosszú sorban.

A rutinos tapasozók kisebb csapatokba szerveződnek. Mindenki rendel magának három-négyféle dolgot, persze mindenki szigorúan mást. És aztán lehet csereberélni ügyesen, mondjuk egy falat fokhagymás spenótos tejszínes serrano sonkáért adunk két harapásnyi kakukfüves sertésoldalast. Ráfizetésként még esetleg egy vaslapon sült kacsamell szeletek sült almával, balzsamecettel. És így tovább, a tökéletes jóllakásig.

A Pata negra nagy előnye, a sokféle íz ravasz harmóniája, a válogatás öröme. Nem beszélve arról a boldogságról, amikor felismered, hogy jé ez az a szívkagyló fokhagymával, vajjal és fehérborral, amit még akkor pótrendeltél, mikor azt hitted, mégsem lesz elég három tányérkányi tapas, kell az a negyedik. Azért nem marad meg ez sem.

Spanyolországban persze más a dolog, mert ott tisztes ember, egyszerűbb helyekre jár és nem viszonylag elegáns vendéglőkbe, az ilyesmikért. De ne bánkódjunk nagyon, mert jó ez így. Kaphatunk szakszerű magyarázatot, hogy mi micsoda. A konyhában minden frissen és gyorsan készül. Az alapanyagok pedig igazán igényesek. Az árak nem szaladtak különösebben el, egy egy tányérka nagyjából 500-800 forint között van, persze a különleges tengeri herkentyűk valamivel drágábbak.

Nem rossz a hangulat sem, enni is lehet, beszélgetni is, no és persze egy la Gitana-t, egy száraz sherryt legurítani, csak a gyomor kedvéért.



Pata Negra, Budapest, Kálvin tér 8. A templom mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése