2009. június 21., vasárnap

Egy tisztes büfékocsi kalandjai – Vagon, Városliget


Utazzunk kalmár-
sze
llemmel

Az egykori vasúti büfékocsi évtizedeken át szomorkodott a Közlekedési Múzeum tőszomszédságában. Kétségtelen, alapjáraton, mint múzeumi büfé, valamelyest üzemelt, de csak úgy ahogy a késő Kádár korszakban egy múzeum szükségét érezte annak, üzleti vállalkozásként valamit is csináljon. Pár bánatos perec és talán málnaszörp képezte a kínálatot, hosszú hosszú időn át.

Aztán jött a rendszerváltás. Amelynek egyik kézzelfogható és kétségtelen eredménye a kalmárszellem feléledése volt. Valaki rájött arra, hogy a népek szeretnek enni és inni (ez utóbbit különösen kedvelik) és hát a Városligetben nincs túl sok alkalom erre. Elkezdték hát bővíteni a helyet – értsd ezalatt, hogy ócska műanyag székeket és asztalokat tettek ki a placcra, később valamiféle sátortető is került felé – és láss csodát,a régi vasúti büfékocsi feléledt. Van benne már pálinka, meg sör,(Pl Stella 450 HUF, Leffe 560 HUF) meg bor, meg üdítők. Aztán megjelent a csirkemájas zsíros kenyér (275 HUF) és a bécsi virsli (695 HUF). Nagyjából ennyi is a nagy ötlet. Az üzlet, főleg jó idő esetén, rendesen pörög, alig-alig lehet helyet találni. Járnak ide sörözni kismamák babakocsival, nagymamák unokával. Apukák gyerekekkel és gyerekek más gyerekekkel. Biciklisták és kutyasétáltatók döntik itt magukba az italt, méregetik egymást, meg ilyenek.

A vagon tkp nem tud semmit, de azt nagyon tudja. Merthogy a ligetnek nagy fái nyújtóznak erre, nyár elején a hársfa virágának a szaga elnyomja még a közeli Hungária körút teherautóinak a bűzét is. Egy kis csendes zúg, nem távol a világ zajától. A városi embernek ad némi természetközeli élményt, hiszen végülis majdnem a nyílt levegőn ülünk, zöld is terült körénk. Ráadásul itt nem kell kulturáltan viselkedni, semmi baj ha fölborítod a poharat, kárt nem teszel még az abroszban sem, mert az nincs. Lehet fecsegni, harapni valami, vagy csak úgy elüldögélni a barátokkal. Az árak egy csöppet pimaszak persze, de hát régen tudjuk már azt, ez a pimaszság, ez a nyerészkedő szellem működteti a világot, s benne a városligeti Vagont is.

Vagon, Budapest, Városliget, a Közlekedési Múzeum tőszomszédságában

2 megjegyzés:

  1. 1977-78 körül itt készítették a világ legjobb cigánypecsenyéjét. A drága jó szakács néni óriási adag savanyúsággal adta.

    VálaszTörlés
  2. Ekszvájzed vagyok, és csatlakoznék az előttem szólóhoz, ezer százalékig ... "Pár bánatos perec", az. Komplett vasárnapi családi ebéd volt ott, apukáknak-anyukáknak jégben hűtött sörrel, gyerekeknek meg traubi, márka, kóla, a legboldogabb gyerekkorom egyik örök szentélye. Ha van túlvilág, akkor benne van ez is, úgy, ahogy akkor volt.

    VálaszTörlés