2009. június 7., vasárnap

Ráckert feeling a Városligetben – Kertem

Zárvány
a jégpályánál

Nagyapó odatelepszik a kisonoka ágya mellé, és úgy mesél csillogó szemekkel a régi nagy időkről. Amikor még a Ráckertben vagy a Romkertben vitézkedtünk, hajh, amikor a Zöldpardon igazi hely volt – de te ezt el sem tudod már képzelni…
És ekkor a tapasztaltabb kisonokák fölhívják a figyelmet a Kertem nevű intézményre, amely a budapesti Városliget kocsmailag meglehetősen kiaknázatlan lehetőségein igyekszik javítani.
A Kertem – a hülye nevétől eltekintve – kellemes és valóban idéz valamit a Ráckert hangulatából. Persze, az sokkal romantikusabbnak tűnt, de lehet csak ősz hajszálaink számának növekedése ránt le minket a prózai mélységekbe.
A Kertem tehát a Műjégpályától macskairamodásnyira található. És ékes bizonyítéka annak, hogy ha a serdült és serdületlen ifjúság szórakozni akar, akor ahhoz nem is kell olyan sok minden. Azért, először is egy kert. Aztán benne egy biciklik kikötésére alkalmas tároló. Pár koszos asztal, ócska székek. Na igen, italospult és kevés faszén, amin húsokat sütünk meg. A hangulat meg az úgy kialakul. Idevonzódnak a fejek is, akik népszerűvé tesznek egy efféle helyet. Szóval, itt vagyunk. Később persze színpad és rajta zenekarok is előkerülnek – de ezek keveseket riasztanak el.
Mondjuk, az már ijesztőbb, hogy egy vacak nagyfröccsért 350 HUF-ra vágnak le, de hát mulatunk. És ugye harapni is lehet valamit. Például hagymás sült tarja – szép nagy és finom kenyérre rárakva 890 HUF, ha ajvárt is kérsz hozzá az még + 200HUF. A balkáni hamburger 790 HUF-ért igéretes dolognak tűnik, hagymás, szaftos – smárolni utána csak hasonló próbatételeken átesettekkel érdemes.
Amúgy meg, ide úgysem a kulináris kalandokért jövünk, azért kell ennünk, hogy később ittasodjunk le, legyen ami fölszívja az alkoholt a gyomrunkban. Vagyis gyorsan készüljön el, legyen zsíros és ne kerüljön sokkal többe egy pohárka pálinkánál.
A Kertem tehát egy kis afféle zárvány, ahol megállt az idő – a bejáratnál még nincsenek csúnya őrök, bent nem tizenéves gyerekek merülnek el a diszkóvilág sűrejében.
Végre, valami olyasmi a Ligetben, amit régóta hiányoltunk.
Kertem, Budapest, Városliget, Olof Palme sétány 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése