2009. június 17., szerda

Egy igyekvő hely - Ypsilon, Budapest

Struccra fel!
A pesti Ypsilon vendéglőben gyakorlatilag minden megvan, ami ahhoz kell, hogy ez egy nagyon jó hely legyen. Mindenekelőtt tisztes konyha, jó ételsor, ügyes szakács, kedves felszolgálók, elfogadható dizájn. Nem is beszélve az affélékről, mint reggelizési lehetőség, wifi, különterem, vagy hétvégenként karaoki. De valamilyen okbólgsem lett ez nagyon jó hely, csak egy afféle tisztes jó hely. Ami egyáltalán nem kevés ám a mai világban, csak valahogy nehezen tudjuk megmagyarázni, min csorbult ki csöppet a dolog. Mert valahogy rideg marad mégiscsak, hiába kedves és segítőkész a pincérfiú, nagyszerű a lazactatár (1.450 HUF)– mégis érezzük valahogy azt az igyekezetet, ami izzadságszagú, nem szívből jön egészen. Vendéglőben vagyunk – érzés jár át minket. De ne panaszkodjunk, több mint vállalható az üzemegység. És amúgy is egy jól menedzselt vendéglő. Ne tessék a kákán is csomót keresni.
Inkább jöjjön egy szegedi gulyásleves (850 HUF), erre mondják azt, hogy korrekt.
Utána, hogy ötvözzük a kultúrákat és világokat egy vörösboros struccjava következik, fügével, krokettel (3.200 HUF). A strucc finom állat, ez újra és újra kiderül, nem rágós, de tartalmas, meg különben is olyan romantikus a hangzása. Az íze meg tökéletes. Éljen és virágozzék a magyar strucc. A krokett az olyan semmilyen – de ezt megszoktuk ebben a világban már.
Viszonyítási pontként egy dijoni parmezános csirke provance-i grill zöldségekkel (2.350 HUF) is elfogy szolid asztaltársaságunknál -és erre sincs panasz, bár a neve és a tálalása izgalmasabb, mint az ízvilága.
Az étlap amúgy nem végtelenül hosszú, de sok mindenféle van rajta, kár aggódni. Mint ahogy azoknak sincs okuk izgalomra, akik jófajta pálinkákat szeretnek inni. A legkülönfélébb mézes pálinkák éppen 450 HUF-os akciós áron voltak elérhetőek. Így a málnásat, az áfonyásat és a körtéset is kipróbáltuk. Ekkor némi vita kezdődött, hogy melyik is a legjobb, újra kellett kezdeni a vizsgálatot, de már nem emlékszem melyik nyert.
És az is igazán kedves ötlet, hogy hétvégén, ebédidőben 25 százalékos kedvezményt adnak az árakból, ami máris huss, elillantja maradék kritikánkat is.
Budapest, XIV. Stefánia út 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése