2009. december 6., vasárnap

Régi híd, új öröm

Könnyű káposztás bableves, füstölt tarjával

A Régi Hídhoz címzett szegedi vendéglőben az a jó, hogy itt még sosem érte csalódás azt, aki kerülni akarja a diétás konyhát, ám szeret finomat és sokat enni. Különben is, itt kell megjegyeznünk, hogy Szeged mára Magyarország kulináris fővárosává vált. És az új nemzedékek számára a „szegedi gondolat” annyit tesz, hogy jó helyeken egyél jót és érezd magad nagyon jól.

A Régi Híd valamikor, az olajipar helyi fénykorában, az Égő olaj névre hallgatott – de mostanra szépen felnőtt a legjobb mai vendéglői szintre. Óriási étlap, jó kiszolgálás – nem csoda, hogy hétvégén jó szerencse kell ahhoz, hogy helyet kapjunk. Sors bona nihil aliud.

De hogy biztosra menjünk, ha erre járunk, akkor mindig egy erdélyi káposztás bablevessel nyitunk, amelyből vidám füstölt tarja, és kedélyes pirított parasztkolbász mosolyog vissza ránk. ( tányérban 700, HUF, kis fazékban 1000 HUF).Nem az a kimondott könnyű étel, de pincérünk ajánl hozzá házipálinkát, helyreállítandó az egyensúlyt. És mert a genius loci ránk szól, jön még egy szögedi halászlé filézett ponttyal –(kis bográcsban 1400, HUF - kis fazékban 1900.- HUF ), hozzá persze friss házicipó, a serclije. Ja, és egy pálinka. Sűrű lé, kellemes a fűszerezés, és olyan szögedies színe van, hogy csak na. És ne feledjük a haltejet sem, mert a haltej élet, erő egészség.

Ha még olyanok lennénk, mint régen – de nem vagyunk – akkor most még lecsúszna egy fickós bab, kakasok tökeivel abárolva ( 2300,-HUF). Hol a tavalyi fickósság? Megelégszünk egy pácban érlelt pulykamellel, vaslapon, grillezett paradicsommal - mozarella sajttal besütve (1800,- HUF) és egy vörösboros marhapörkölt (1700.- HUF) persze csak lábszárból. Erre mondják azt, hogy csókolom a kezét, lábát. Bár pörköltben, különösen vörösboros pörköltben mi magunk is otthon érezzük magunkat, azt kell mondanunk, hogy ez állja a versenyt.

Mindent összevéve, már-már a kihagyhatatlan kategóriába tartozik, ahol, ha azt mondjuk, hogy kisfröccs, nem néznek bután vagy sértődötten, hanem hipp-hopp, ott terem az asztalon. Rizlingből, szódával.

Vendéglő A Régi Hídhoz, Szeged, Oskola u. 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése