2015. március 19., csütörtök

A Kisparázsba toppanék s repült felém. Anyád!

Béta ügynök gyorsan lépdelt felfelé a ranglétrán. Voltak érmei, amelyeket a legfelső polcon tartott, bár gyakran viccelt azzal, hogy „azt már nem érem el”. Aztán kupái, amelyekből leginkább pezsgőt szeretett inni, és keskeny, nyakas üvegekből áttöltött házipálinkát, apró, pici kortyokban. Ettől kifényesedett gombszeme és hirtelen keblére ölelte volna a világot.

Béta ügynök sikereinek a titka az a 32 alak volt, amelyek közül mindig az éppen legalkalmasabbat tudta magára ölteni. Méghozzá úgy, hogy közben mindegyik ő volt. A hegyes fogaival véres húst és lelket marcangoló és az angyalian kedves. A jéghideg és a szeretetre éhes. A farkas és a nyúl. Sőt, néha még a plüssmaci és a gondos szülő is. Ahogy a feladat megkívánta, csak átbucskázott magán és hol egy vegetáránus étteremben kért csülkös bablevest a meglepett pincértől, hol egy újonnan nyíló halvendéglőben közölte blazirtan, hogy ha kapna kóstolót, akkor bizonyára írna az egész vállalkozásról a blogjában. Mert ú ugye gasztroblogger is. Aztán pár szóban elmagyarázta, miként kellene az üzletet vezetni . és huss már kánya képében tova is reppent.

Ilyen képességekkel persze minden feladatot nagyszerűen oldott meg, nem is csoda az előléptetések sora. Alfa ügynök csak úgy kullogott a nyomában és csodálta állandó jellegű kollegája ki nem apadó életerejét, szeszélyes, édes ötleteit. S titokban próbálta ellesni a fogásokat és csak nagyon ritkán jutott eszébe, hogy talán Gamma ügynökkel simább lenne az élet. (Amúgy, nem lett volna az, ráadásul szakmailag sem jelentett volna akkora kihívást. Talán Gammával ha hurka és kolbászsütőkig eljutott volna, ami azért mégsem a szakma csúcsa.)
Béta ügynök, mint megbízott járőrparancsnok, hóna alá csapta Alfa beosztott alügynököt és a legkedvesebb, legaranyosabb, már-már kívánatos mosolyával csak annyit mondott, hogy Kisparázs.
És már helyet is foglalt a Kazinczy utca elején egy magas asztalnál, miközben szakértő szemmel egy pillanat alatt felmérte az aprócska teret, amelyből oldalt nyílik a konyha, ahol szegény thai szakácsok nagy lángok fölé görnyedve sütnek-főznek.
Belépőnek itt egy tom yum yai leves, amely megborzongatja még a kérges szívűeket is. Csípős, citromos csirke- vagy halleves. Ó de abból a fajtából, mit kanalazva arra gondolunk, mint a ritka szerelmek idején, hogy bár sosem múlna el. Itt jegyezzük meg, hogy mindkettő képes múlani, miközben a leves azért laktatóbb. Annyira, annyira, hogy időnként még főételt sem kérünk ám hozzá. Pálcikával, ahogy a nagyok, fogjuk ki belőle a jobbnál jobb darabokat. Élvezzük az omlós citromfű ízét, amint szétpattan a nyelvünkön, a koriander báját, a galangal gyökér harciasságát. Aztán a maradékot kihörpintjük a tálkából és úgy kiáltjuk együtt: ejha, hijnye, piha – no ez egészen finomra sikeredett. És magunkban arra gondolunk, ahogy tekintetünk majd lejjebb siklik az étlapon, le a mee luang koong levesig, ami húsleves alapú sárgatészta leves, sitake gombával, kínai kellel, csirkehússal. Vagy még, le a a combok,a térdek alá, oda az izgató, feszes lábikrákig, a kietiao tom yum koong-ig, amelyről szótár nélkül is tudjuk már, hogy talay csípős citromos rák risztésztával, chilipasztával, földimogyoróval – a szebb világért.
Utána odasandítunk a wokban készültek felé.
-         Mit szólna kedves Alfa ügynök – veti oda magabiztosan a ma különösen kedves és sokszorosan kitüntetett Béta ügynök -  kao pad koong-hoz? A múlt héten magam is jártam a forrásvidékén, ahol a sült rizs rákkal keveredik a tenger gyüm,ölcseivel és a szépen rigó tenger habjaival. S ráadásképpen mindez a 39. emeleten. Na ne nézzen úgy, akadnak nekem még barátaim szerte a nagyvilágban.
E poetikus ajánlásnak még itt a Kazinczy utca sivatagában is nehéz lenne nemet mondani. Hát ha még látjuk Béta ügynök szemében felcsillanni, azt a kis pajkos szikrát, amelyről oly sok ügynök álmodozik, csillagtalan éjszakán, miközben a bilagitot keresi a felső polcon.
Béta ügynök közben csak mesél, mesél, már a negyvenegyediken jár, – most szereti az egész világot, és hasonló jókat vár el a galaxistól, miközben lassan, puhán, hogy toll sem rezdül egy kao niao muang landol az asztalon – azaz egy kókusztejes, ragacsos rizs, mangóval.
Béta elégedetten bólint, miközben mindent feljegyez kis szolgálati noteszébe.
-         Látja Alfa, ma még magát is egészen elviselem. Jót tesz az a távollét néha. De azért ne bízza el magát, mert jön még kutyára dér. Jut eszembe, holnap egy kínai?

(Kisparázs, Budapest VII. Kazinczy utca 7.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése