2010. augusztus 9., hétfő

Sellőkkel hörpintgetve

Dalmát harapás

Egy Dalmácia szerte közismert mondás szerint, ha nem láttad még Skradint, semmit sem láttál a dalmát tengerpartból, ha Skradinban nem jártál a Mate vendéglőben, semmit sem tudsz Skradinról és ha nem ittál Anka nénje borából, akkor nem is voltál a Mate-ban.

Mi meg persze szeretnénk ismerni Dalmáciát, Skradint ezt a kis városkát a Krka vizesés alatt komáljuk és bár akad bennünk férfias tartózkodás a horvát borokkal kapcsolatban, azért ezt legyőzzük magunkban, különösen arra az érvre, hogy végülis travaricával vagy slivovicával is operálhatunk, ha nagy a baj.

Fess hajónkat lehorgonyozzuk hát a csendes skradini öbölben és kis gumicsolnakunkkal szállunk partra, valami hollywoodi sztár vagy olajsejk többemeletnyi jachtja mellett.

A Mateban egyébként már Bill Gates is járt, több fröccsöt (a helyiek ezt valamely okból gemist-nek nevezik) is megivott.

Azóta nincs panasz a Windowsokra.

Szóval, képzeljünk el egy tengeröblöt, igazi, kék vízzel, néha még delfinekkel, de sellőlányokkal mindenképp. Pálmafák, délszak, édes kisváros.

És akkor megérkezik az olajbogyó, a sajt és az egészen finom, helyi sonka a prsut (10 dkg 35 kuna - 40-nel szorzandó most éppen) , amelyet a tengeri levegő pácolt éretté. Ilyenkor az ember úgy gondolja, hogy ő az élet császára és kér még egy kancsót, abból a fehérből (40 kuna egy liter), hozzá Jamnica féle ásványvizet(10 kuna).

És nehezen tudja eldönteni, hogy ez tényleg ilyen jó a paradicsommal, a hagymával, az olajbogyóval vagy csak ez a varázslatos hangulat teszi, a tenger morajlásával, a sirályok verregésével.

Mindenesetre a Konoba Mate évtizedek óta üzemel, ugyanannak a családnak a vezetésével.Nagymama, anya, lánya ügyködik itt a kuncsaftok nagy megelégedésére. A férfiágat az errefelé nem oly ritka háborúk tragikusan megritkították – a férjekre, apákra, nagyapákra néhány porosodó, egyenruhás urat ábrázoló kép emlékeztet egy boroshordó felett, rögtön a pálinkás butykosoktól balra. A nagypapa ugyanis törkölypálinkával kezdte itt megalapozni a család jó hírét.

Figyeltük egy darabig, hogy helyiek is beteszik-e ide a lábukat, amiből tudni lehet, ez csak a turistáknak készült, hatásos mű-hely-e.

Jelentjük, valódi, igazi, helyi alkoholisták is feltűnnek itt – ami magunkfajta tengeri utazók számára mindig jó jel.


Konobe Mate, Horvátország, Skradin, a kikötőnél, a nagy fák alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése