2010. július 1., csütörtök

Az új kedvenc

Járunk-kelünk a városban és új kedvencekre lelünk. Ezek sorában is igen előkelő helyet foglal el egy szerényen meghúzódó hely a hivatali belvárosban, szemben az úgynevezett Fehér Házzal. Talán csak a kirakaton virító „Tasting Zone!” feliratra kapjuk fel a fejünket. Mert kóstolni azt szeretünk. A Drop Shop bor-bár és üzlet is, e kettő ügyes keveréke.

Az ötlet amúgy pofon egyszerű. Minden nap előkerül hatvan féle igen finom bor, esetleg még pezsgő – és ezeket kóstolgathatjuk, kortyolgathatjuk, aztán, amelyiket nagyon megszeretjük, azt rögtön meg is vásárolhatjuk.

Kitűnő alkalom ez arra, hogy relatíve drága, ámde hívogató borokkal barátkozzunk, elérhető áron – hiszen a sokezer forintos palackból elég csak egy decinyi pénzt reszkíroznunk, aztán ha nem jönne be, tovább próbálkozni. A reszkír kicsi, ugyanis a borok igen jók. Szakszerűség – ez lehet a titok egyik nyitja.

Szerintem már ennyi is elég lenne a sikerhez, de itt ennél azért sokkal többről van szó. Már az is komoly dolog, hogy Ráspi féle tapasok ehetők itt. S Ráspit nem kell bemutatni a kulináris kalandoroknak. Most csak a kacsamáj terrine-t említeném, amelynél jobbat ebben a műfajban még sosem. Becsszó. De a kakas-zsír, a házikenyérrel – hát mit mondjak: Isteni.

De itt még ennél is jobb a helyzet. Ugyanis, itt bolondulnak az ügyért, a vendégért.

Hébenstreit Ádám, aki kitalálta ezt a helyet és vezeti – olyan lelkesen csinálja, olyan hozzáértőn és kedvvel magyaráz a borokról, hogy csak csodálkozunk és iszunk.

Ausztrál borokat kóstolgatunk, odahúzódik mellénk, s mintha már száz éve ismernénk egymást, mesél a borokról, a csodás tájról, ahol megteremnek, a távoli borászokról, akik ismerik az adottságokat és a lehetőségeket – hogy szinte látjuk a kengurukat, amint ott szökdécselnek valahol a világ túlfelén, miközben boldogan érik a szőlő, csak azért, hogy itt a Balassi B. utcában, mi majd jókedvre

kerekedjünk, amikor kicsavarjuk a palack nyakát. Kerekedünk.

Merész vállalkozás, jó borokkal, magas színvonalú szolgáltatással előállni, s közben egy errefelé viszonylag szokatlan üzletmenettel próbálkozni, itt ahol délután négy után kiürülnek az utcák. De az ötlet jó, a borok jók, a vendég vendégnek érezheti magát – új színfolt. Hát drukkoljunk neki.

Drop Shop, Budapest, V. Balassi Bálint u. 27., a Jászai Mari téri villamosvégállomásnál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése