2010. május 7., péntek

Dobló - az iható Magyarországért

Az új remény
Kétségtelen, akadnak örömteli meglepetések is Budapesten. Ezek sorában említsük meg a Dobló Bor Bár névre hallgató relatíve új intézményt, - az ihatóbb Magyarországért – amely üde színfolt a pesti éjszaka borgőzös világában.
Dobló, mert a Dob és Holló utca sarkán terül el, pár méterre a romkocsma kategóriában nyomuló Mumustól és átellenben az intellektuális, kulturális Spinozától.
A romkocsma, mint műfaj zseniális találmány, a város egyik jelképe lett, jobb amerikai vagy angol útikönyv ki nem hagyná a Kazinczy utcai Szódát vagy a Szimplát, és arra már csak az élemedettebb korú éjszakai vitézek emlékeznek, hogy mindez talán valahol a Ráckertben kezdődött el, aztán az ősi Zöld pardonban folytatódott. Megjegyezzük, ma már egyik sincs meg, a Ráckert helyén modern, rideg és szerethetetlen szálloda terpeszkedik, míg a Zöld pardon az elüzletiesedett világ jelképévé vált, hová tizenéves gyermekek járnak úgynevezett ivászatra és mulatásra apuka pénzéből.
A Dobló merészen új irányt szab, itt a romkocsmák hazájában. Nagy üvegportál mögött izgalmas nyerstéglafal, gyönyörű boltozat, már-már kupola. Nem a szomszédos új, és nagyon trendi hely – Négyszáz – mintáját követi, ahová azok járnak, akik mindig tudják, hol kell lenni ahhoz, hogy menő arcnak gondoljanak.
A Dobló, ahogy elnézem, hosszú távra épít. Mert a trendi party face alakok amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan tovaállnak.
De itt szívesen lennénk törzsvendégek. Könnyed zene, hol egy virtuóz zongorista, hol egy vidám kis cigány banda húzza az autentikus nótákat, de oly jókedvűen, lelkesen, hogy kedvünk támadna megveregetni a hátukat – veletek vagyunk barátocskáim!
Dohányozni bent nem szabad – külön jópont ebben a füstmérgezett világban.
A polcokon vagy kétszázféle magyar bor, pezsgő, pálinka – elég értő módon összeválogatva ahhoz, hogy érdemes legyen próbálgatni. Mi kértünk egy flaska szódát is, mert persze fröccsben utazunk és törkölypálinkában – ahogy az komoly embertől elvárható.
Ha valamin még lehetne javítani az például a sajttál, mert másfélezer forintért ez a kommersz összeállítás elég ciki. A kolbász-szalámi változat sem igazán nyerő, a hozzávaló savanyúval együtt afféle pótcselekvésnek tűnik.
De még ezt is meg tudjuk bocsátani – talán a hangulat miatt. Hogy itt kérem, igyekeznek. Ez azért lett kitalálva, hogy a kedvedbe járjanak, s nem csak azért, hogy gyorsan levegyenek egy komolyabb összegre.
Ha már unjuk a romot, ha már elegünk van a mindig-ott-a tuti-ahol-én-vagyok alakokból, akkor adjunk neki egy esélyt.
A jó borból, a jó pálinkából, a kellemes helyből sosincs elég.

Dobló Bor bár, Budapest VII. Dob utca 20., a Holló utca sarkánál.

5 megjegyzés:

  1. Tök jó hely tényleg.

    VálaszTörlés
  2. Az (igazi) ihatóbb Magyarországért:
    http://www.magyarborkulturaert.hu/
    Természetesen örülünk minden borkultúrális kezdeményezésnek!

    VálaszTörlés
  3. hát én azt hiszem már törzsvendégnek számítok-a legjobb hely ma Budapesten!!
    Hajrá!

    VálaszTörlés
  4. Rossz napot fogtál ki a kajával, haver!
    Menj vissza!

    VálaszTörlés
  5. Egyre jobb, már reggelizni is lehet!

    VálaszTörlés