2011. április 4., hétfő

Ebbe a Patakba többször is belelépnénk

Halat s vadat a kerthelyiségből

És most beszéljünk Kismaros egyik ékéről, a Patak vendéglőről, amely a szépen felújított kisvasút és az egyáltalán nem felújított nagyvasút között helyezkedik el. A Patak régi darab, már eleink is tudták, hogy itt jó kerthelyiség, kellemes konyha, tisztes kiszolgálás várja a megfáradt utazót. A magunk részéről, mi csak a trinanoni plakátokat és egyéb hasonló relikviákat sajnáljuk egy csöppet, de ezen a vidéken ez afféle népbetegségnek számít. És kétségtelen, a korhelyhalászlé minősége – hogy csak egyet mondjunk – jó magyarázat mindarra, ami itt történik.

Először is, az étlap óriási, vagy 150 tételt tartalmaz, közte magnalicából és szürkemarhából készült fogásokat is szép számmal. No, meg a halak és a vadételek csinos sora – kit érdekel, mi lóg a falon.

Indításnak nyomtunk egy szürkemarha gulyást (900 HUF), amely kellően szürke, kellően marha és kellően gulyás volt. Valamint egy csésze korhelyhalászlét, (900 HUF)amely megütötte a k-európai mércét. Hal, ikra, talán eléggé korhely, azaz pikáns nem volt, de még bőven belefért az „ezt kérjük legközelebb is” kategóriájába.

Következett egy kékfrankosban pácolt szarvassült áfonyával (2200 HUF), amely viszont egy kis remekműnek bizonyult. Ez a szarvas nemhiába áldozta föl ifjonti életét a kulináris örömök oltárán. Ismerjük el, mind a tíz ujjunkat megnyaltuk a produkció után. A szarvas kellően puha volt, az áfonya pedig a maga műfajában mindent tudott, mit egy áfonyalekvártól remélni merészelünk egy könnyű, tavaszi délután.

Elgondolkoztunk még egy úgynevezett „emeletes csirkemellen” (1600 HUF) is amely füstölt sajt, marhanyelv és barack hozzáadásával képezi a szinteket – de hagyjunk valamit legközelebbre is.

Ezért következik egy könnyű görögsaláta. Aztán egy egyszerű, úgynevezettt illatos csirkemell (1400 HUF) következik, a gyomor kimélése végett. Nincs itt sem baj.

A Patak évek óta tartja tisztes jó színvonalát. Ha erre járunk, akkor mindenképpen ugorjunk be. Ha nem járunk erre, akkor esetleg kanyarodjunk erre. Jó koszt, nagy választék, halak és vadak. Mindez igazi kerthelyiségben, amely fájóan ritka madár manapság.


Patak Vendéglő
2623 Kismaros, Szokolyai út 5. A kisvasút végállomása mellett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése