2010. március 19., péntek

Bécsi szelet Bécsben

Egy hering
a császár-
városból

Mióta Magyarország és Ausztria újra egybesült, úgy ugrunk át egy jót ebédelni Bécsbe, mintha mondjuk Szegedre szaladnánk le. Vagy még úgyabbul.

Bécsben természetesen számtalan kulinárisan is izgalmas hely akad. Ám mi most mégis, mintegy szándékosan, egy közönséges, hétköznapi üzemegységet választottunk, ahová a helyiek is járnak. Leltünk is egy ilyet, a magyarok által jól ismert Maria Hilfer Strassetól egy macskairamodásnyira a Kaiser Strassen.

Kiválasztottunkat nevezhetnénk egy olyan igazi jó átmenetnek a klasszikus hétköznapi vendéglő és a söröző között, félúton. Bent regényes félhomály, de az azért látszik, hogy a pincér olyan lelkesen köszönt minket, mintha törzsvendégek lennénk. Pedig nem is voltunk, nem is vagyunk, nem is leszünk.

Az étlap tisztes, van rajta marhahúsleves (3,10 EUR) vagy éppen magyar gulyásleves, igazi Ungarische Gulaschsuppe (3,90EUR). Maradunk a marhahús levesnél – és nem csalódunk, miért is csalódnánk. Egyszerű, finom, arra való, hogy érezd a gyomrodban a kellemes meleget, a szádban a jó ízeket.

Aztán előételnek bedobunk egy hering salátát (9,50 EUR), már csak azért is, mert a hering és a sör jó barátok, mi pedig képtelenek lennénk két ily jó komát elválasztani egymástól. Ez az a pillanat amúgy, amikor kezdjük úgy érezni, túlbecsültük a képességeinket. A hering saláta ugyanis óriási, néhány Paulaner (3,40 EUR) után inkább csak az a gondolat járja, hogy, mi lesz még itt.

Hát persze, hogy egy bécsi szelet (8,90 EUR) amely szépen hozza a formáját, bár mi olyan szép vékony, és malomkerék méretűt képzeltünk el, itt viszont elég vaskos érkezik, igen alaposan átsütve - de hát mégiscsak ők a bécsiek, nyilván jobban tudják.

Itt már erősen a jóllakottság jelei mutatkoznak meg rajtunk, de egy igazi kuruc nem adja meg magát a labancoknak. Pedig felmentés is érkezik, a kedélyes pincér, megkérdi, esetleg egy dogybagy-t ne adjon-e. Ne adjon.

Legközelebb a halaknak megyünk neki, mert abból is rengeteg van, gondoljuk teli gyomorral, miközben igen finom gyümölcspálinkákkal (2.40 EUR) próbáljuk enyhíteni a túljóllakott érzést.

Hopfenstange, Bécs. Kaisetr strasse 12, a Europa platz-tól pár sarokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése